A virág, amire kivételesen nem volt szükség

A férjem mindig virágot vesz nekem, ha valamiről meg szeretne győzni. Kezdetben ennek nagyon örültem, azonban mára már elmegy a kedvem, ha meglátom az ajtóban egy csokor virággal, hiszen tudom, hogy megint kitalált valamit. Rendszerint ez a módszer mégis mindig beválik, végül minden esetben sikerül levennie a lábamról.

A minap egy hatalmas csokor tulipánnal állított haza. Néhány perc udvarlás után rátért a lényegre: napelem rendszert szeretne a házunk tetejére. Az egyik haverje megmutatta neki a napelempalyazatok.hu weboldalt, ahol a napelem rendszer pályázatokról és elnyerhető támogatásokról ír.

A nyertes pályázók 0%-os kamatozású 500 ezer és 10 millió forint közötti hitelt kapnak. A 105,2 milliárd forintos keretösszegből a társasházak és a lakásszövetkezetek is kaphatnak, azonban maximum csak a felét, az összeg többi részével a magyar lakosság energiahatékony kezdeményezéseit támogatják. A hitel nem csak napelemekre fordítható, hanem napkollektorokra, hőszivattyúk telepítésére, fűtésrendszerek korszerűsítésére, hőszigetelésre és nyílászárók cseréjére is. Tehát mindenre felhasználható, ami csökkenti a károsanyag-kibocsátást.

A támogatás elnyeréséhez természetesen társulnak bizonyos feltételek. Például a Magyar Fejlesztési Bank által kínált hitel elnyeréséhez 10% saját forrással kell rendelkezni. A futamidő viszont nagyon kedvező, hiszen húsz éven belül kell visszafizetni a tartozást. Ez rendkívül jó ajánlat.

A napelempalyazatok.hu internetes oldalon található információk nemcsak a férjemre, hanem rám is nagy hatással voltak. Mindig is fontos volt számomra a környezetkímélő életvitel, nem mellesleg azt se bánom, ha megszabadulunk a villanyszámláktól. A napelem pályázat beadásáról könnyen meggyőzött a férjem. Kivételesen még a virágra sem lett volna szükség, mindenképp támogattam volna az ötletet, de persze így sokkal jobb volt.