Beszélgettem a virágboltos hölggyel, akinek új ablak kell

A mai világban egyre nagyobb teret hódít a virágküldés. Rengeteg olyan alkalom van, amire az emberek virágot vesznek vagy virágot küldenek egymásnak. Vannak olyan virágárusok, akik online is felveszik a rendelést. Összeállítják a virágcsokrot és a megadott címre futárral kiszállíttatják.

Az előző munkahelyemen a főnököm volt az, aki nagyon szerette ezt a megoldást. Megkérte a titkárnőjét, hogy például anyák napján vagy nőnapkor küldessen a feleségének virágokat, ha éppen ő nem tartózkodott a városban. Gondolt a nő kollégákra is, ők is, vagyis mi is mindig kaptunk virágot.

Igaz, én nem nagyon szoktam virágot küldözgetni, én személyesen veszem meg, bár tény, hogy ritkán szoktam. Viszont anyukám mindig szokott tőlem virágot kapni és a nagymamám is. Magamnak is szoktam venni a lakásba, szeretem az illatát és a látványt, ahogy ott pompáznak az ebédlőasztalon.

Van egy kedvenc virágboltom, nincs olyan messze a lakásomtól. Néha oda szoktam beugrani, ha virágot szeretnék venni. Egy nagyon kedves középkorú nénié a bolt. Minden reggel korán kinyit és még akkor is nyitva van, mikor én este 6-7 fele hazajövök a munkából. Reggel tele van virággal az egész üzlet, estére pedig szépen el is szokott fogyni az áru, szerencsére. Örülök neki, hogy jól megy a bolt még ilyenkor is, mikor az ember olyan rohanó világban él, hogy még erről is gyakran megfeledkezik.

Szoktunk beszélgetni is, mondta, hogy most télen majd megfagyott a boltban, mert bevág a szél és a huzat a boltba, hiába van minden zárva. Megkérdeztem tőle, hogy bemehetnék-e esetleg, körbenéznék, hátha megtaláljuk közösen a probléma forrását. És hát így is lett. Az ablaka már eléggé öregecske volt, nem zárt jól és befújt a szél. Szegénynek meg az ablak pont a háta mögött van, ha épp a pénztárnál áll vagy csomagol.

Ő is mondta, hogy érezte, hogy az ablakkal lesz gondja, gondolkozott is rajta, hogy műanyag ablakra cseréli azt, aminek a zárszerkezete is működik normálisan. Másnap ismét találkoztunk, érdeklődtem, hogy sikerült-e valaminek utánanéznie. Aztán mesélte, hogy egyelőre még nem keresett olyan céget, ami ezzel foglalkozik, viszont azon gondolkozott, hogy vajon műanyag ablakpárkányok is lesznek-e majd az ablakhoz, ha kicseréli. Mert akkor úgy gondolja, hogy arra kellene tennie valamit, akár virágokat vagy valamilyen helyes kis díszítést. De mondta, hogy majd a napokban utánanéz, aztán ha esetleg találkozunk még, akkor elmeséli, mire jutott.

Hazafelé azon gondolkoztam, hogy mi értelme van pontosan annak, hogy az ablakoknál ablakpárkány van. Aznap olyan fáradt voltam agyilag is, hogy simán rákerestem a dologra a neten vacsi közben, találtam is egy oldalt, ahol egy egész cikk született erről. Bingó, gondoltam magamban és szépen elkezdtem olvasni, hátha lesz valami értelme ennek az eszmefuttatásomnak.

Ott is már úgy kezdődött a cikk, hogy ablakpárkány van és kész. Használjuk és ennyi. Ezen jót nevettem, én is erre jutottam. Aztán ahogy elkezdtem olvasni, kiderült, hogy mégiscsak van értelme annak, hogy vannak ablakpárkányok. Ugyanis ezek megvédik a falat és a környező részt, ezért az élettartamuk is megnő. Kérdéses persze, hogy ez a párkány milyen anyagból készüljön, sőt, nem hiszed el, de még kritériumok is vannak, aminek meg kell felelnie.

Szó volt aztán a funkciójáról is, ami nagyon érdekelt már engem ezek után. És nem mond butaságot a cikk, a lefolyó csapadék a párkányra folyik, ezáltal nem csorog rá az ablak alatt lévő falrészre. Itt aztán levezették, hogy oké, hogy az erősebb esőzéstől a fal akkor is vizes lesz, viszont az nem tart örökké. De ha a falra folyamatosan csorog a víz, akkor az nem tesz jót a vakolatnak. A víz beszivároghat, elérheti a kötőanyagot, ami ha megfagy vizesen, akkor szétrepesztheti a falat.

Manapság, sőt, mondhatni, hogy már évek óta nagy sikernek örvendenek a műanyag ablakpárkányok is, hiszen ezek nagyon strapabíróak, bírják a kemény időjárást és az ára is egész kedvező.

Felsorolták itt még az előnyöket és nagyon sok mindent, ami érdekes ebből a szempontból. Végül másnap is találkoztam a hölggyel, és meg is mutattam neki az oldalt, olvassa el, kíváncsi vagyok, mit fog szólni utána, aztán hátha jobban képbe kerül a dolgokkal. Aztán már nem lesz más hátra, mint hogy keressen egy céget, aki segít neki az ablakcseréjében.