Siófoki nyaralás szuper áron, egy fáradt virágkötőnek

A virágüzletem kitölti a napom jelentős részét. Heti hat napon vagyok nyitva, sőt, különleges kérésre a pihenőnapomon is képes vagyok néha bent bíbelődni. Elsősorban egyedi készítésű virágcsokrokkal, virágkompozíciókkal foglalkozom, ezeket általában esküvőkre, kiállításokra, és mindenféle egyéb rendezvényekre szokták tőlem rendelni az emberek. Bevallom, szeretem a munkámat, de azért egy idő után eléggé el lehet fáradni ebben a tempóban. Ha egy ügyfelem nem ajánlotta volna a figyelmembe a kedvenc siófoki nyaralóját, ahová a legjobb pihenni járni, és ahol a legszuperebb apartmanok vannak, akkor biztosan kiégtem volna, és talán még a rolót is végleg lehúzom.

Aki a virágoz szereti, rossz ember nem lehet, és én azt hiszem, hogy sok minden elmondhat rólam, de hogy rossz ember lennék, az biztos nem. Éppen ezért vállalok néha nagyon rövid határidős munkákat is, mert előfordulhat, hogy váratlanul van valakinek szüksége valamire. Egy hirtelen elhalálozott családtag, egy nem várt meghívás, és még milliónyi egyéb indoka lehet annak, hogy valakinek hirtelen kell összeraknom valamit. Ilyenkor a betáblázott megrendelések kicsit szünetelnek ugyan, de utána azokra is vissza kell térnem természetesen, tehát előfordul, hogy a munkaidőm jóval hosszabb annál, mint amilyen egyébként lenne. Egy ilyen hajtós időszak vége felé ajánlotta az ügyfelem, hogy jobban tenném, ha kicsit elmennék pihenni, mert egyszerűen rossz rám nézni. A sok szép virág között én vagyok az egyetlen, aki hervadozik… A végén még megsérülök vagy elrontok valamit, és akkor sokkal több kárt okozok magamnak, mint hasznot.

A bölcs tanácsot érdemes megfogadni, mert a javamat akarja. Én is így voltam vele, mert megkérdeztem tőle, hogy tud-e ajánlani valami helyet, ahol kicsit kipihenhetném magam. Mondta, hogy neki van egy kedvenc szállása, ahová nagyon szívesen jár vissza a családdal. Állítása szerint ott vannak a legjobb siófoki szállások, nem érdemes panziókkal szenvedni, meg megfizethetetlen szállodákat keresni. Meg is adta az elérhetőségét ennek a remek siófoki szállásnak, én pedig hálásan megköszöntem, és még aznap este felkukkantottam az emlegetett honlapra. Talán a pánik, talán a hirtelen jött izgalom tehet róla, de még ott és akkor lefoglaltam egy hetet és azt mondtam magamnak: Ezt most megérdemled, menj csak el, pihenj. Másnapra se múlt el az érzés, szóval kiírtam az üzlet ajtajára, hogy azon a héten szabadságon leszek, nem fogadok megrendeléseket. Innentől kezdve már szabályosan vágtam a centit, hogy mikor érkezik el végre a nagy nap.

A nyaralás varázslatos volt, teljesen kipihenve és felfrissülve éreztem magam utána. A telefonomat kikapcsoltam, a mailjeimet nem néztem, csak átadtam magam az önfeledt kikapcsolódásnak. Hagytam, hogy a Balaton vize elringasson és igaza is lett a vevőmnek: a végére mintha kicseréltek volna. Teljes lendülettel tudtam magam újra belevetni a munkába, és az az igazság, hogy a műveimen is meglátszott, hogy kicsit kikapcsolódtam. Lehet, hogy ezt a megrendelők nem vették észre, de én éreztem magamon, hogy újra tele vagyok inspirációval és lelkesedéssel. Azt hiszem így, hogy tudom, hol vannak a legjobb siófoki szállások, már minden évben be fogok iktatni magamnak egy ilyen kiruccanást, mert egyszerűen nem lehet tovább folytatni azt a tempót, aminek kitettem magam.