Virág helyett napelemes rendszer

Mi a családban úgy állunk hozzá az ajándékozáshoz, hogy feleslegesen nem szoktunk egymásnak összevásárolni mindent, csak azért mert karácsony van, valaki születésnapja, esetleg egy névnap. Amikor valakinek szüksége van valamire, akkor azt megkapja, ha ezt pont egybeesik egy közelgő ünneppel, akkor kivárjuk, ha meg nem, akkor csak egy csokor virágot szokott kapni ajándékba az illető. Én ennek kimondottan örülök, ugyanis rendkívüli módon szeretem a virágokat.

A legutóbbi születésnapomra azonban virág helyett egy nagyon csodálatos ajándékot kaptam a családomtól: napelemes rendszert. Már évek óta mondom, hogy mennyire jó dolognak tartom a napelemet, egyrészt fontos számomra a környezetvédelem, és a megújuló energiaforrások kihasználásával sokat tudunk tenni a Földünkért, másrészt nem elhanyagolható az anyagi háttere sem a történetnek. Egy napelemes rendszer ugyan sok pénzbe kerül, de csak egyszer kell kifizetni, és jó esetben nem 1-2 évre tervezünk előre egy családdal, hanem 10-20 vagy akár 30 évre is, és  átlagosan 10 év alatt azért már vissza szokta hozni a napelem az árát, utána meg csak profitot termel.

A családom fülét pedig sikerült annyi ideig rágnom ezzel a dologgal, hogy a hátam mögött napelemes pályázatok után kezdtek kutatni, akár 0%-os hitel formájában is. Ez csak annyit takar, hogy a 0%-os hitel nem kamatozik, egy fix összeget kell minden hónapban befizetni, míg vissza nem térítjük a napelemes rendszer árát. Sajnos a 2019-es napelem pályázatokról lemaradtunk, ezért a férjem úgy döntött, egye fene, a megtakarításokhoz fog inkább hozzányúlni, mintsem nem 0%-os hitelt próbáljon meg felvenni.

Ilyenkor egyébként megéri várni is néhány hónapot, hiszen simán kiírhatnak új napelemes pályázatokat, de az az igazság, a férjem úgy ítélte meg, hogy állunk olyan jól anyagilag, hogy ne húzzuk többet az időt emiatt. Így tehát a hátam mögött felvették a kapcsolatot egy napelemes rendszerekkel foglalkozó céggel.

Egy olyan időpontot választottak a helyszíni felmérésre, amikor tudták, hogy biztosan nem leszek otthon, és reménykedtek csak benne, hogy nem fogok hazaérni idő előtt, illetve hogy tartják az ígért határidőhöz a cégtől is magukat. A szakember percre pontosan érkezett, és pont elkerültük egymást, így én mit sem sejtve éltem mindennapjaim, miközben a férjem és a gyerekeink azon ügyködtek, hogy a születésnapomra napelemes rendszer kerüljön a házunkra.

Olyan ravasz módon oldották meg, hogy a telepítést magát is el tudták úgy intézni, hogy otthon sem voltam aznap, megbeszélték az egyik barátnőmmel, hogy hívjon át magához, hogy segítsek neki előkészíteni a fia születésnapi buliját. Persze simán bedőltem, egész nap Ágiéknál voltam, és csak este értem haza, mikor nem vettem már észre a sötétben a tetőn az új napelemet. Másnap reggel a férjem és a gyerekek a kertben terítettek a reggelihez, ez a születésnapom előtt néhány nappal volt. Sikerült nagyon túljárniuk az eszemen, nagyon meglepődtem, mikor megláttam a tetőn a napelemes rendszert. De nem mondhatnám, hogy rosszul érintett, egy nagyon nevettünk, én nagyon boldog voltam, és mondanom sem kell, azért jobban örültem a napelemes rendszernek, mint egy csokor virágnak (de később kaptam azért virágot is)!