Balázst lenyűgözte a tárhely szolgáltatás

Esténként, munka után sokszor találkozom a barátaimmal. Meggyőződésem, hogy csak úgy lehet fenntartani a barátságokat, ha ápolom azokat, teszek érte, hogy egymás életének a részei legyünk. Balázzsal, az egyik ezeréves barátommal az utóbbi időben nem volt alkalmunk a találkozásra. Most indította be a webshopját, ami minden idejét megköveteli. A srác kissé munkamániás, így sokszor nem veszi észre, hogy mindenkit mellőzött és csak a munkának él. A barátok viszont azért vannak, hogy felnyissák az ember szemét, emiatt így tettem én is. Írtam neki, hogy mikor és hol találkozunk és, hogy kifogást nem fogadok el, egy kis lazítás mindenkinek jár. Balázs persze nem ellenkezett, megígérte, hogy eljön a találkára.

A haverom az étteremben sem tudott igazán ellazulni, csak az üzletéről beszélt. Megközelítőleg tíz éve nyitotta a virágboltját, amit most kiterjesztett, már webshopon is megvásárolhatók a virágok. Elmondása szerint rengeteg munkával járt az online felület létrehozása, mégsem működött jól: lassú volt, sokszor leállt, lefagyott. Emiatt szakemberhez fordult tanácsért, aki a tárhely szolgáltatás lehetőségét ajánlotta neki.

Nem igazán értek az informatikai dolgokhoz, így a tárhely szolgáltatásról sem hallottam még, de szerencsére Balázs mindenről felvilágosított.

Az informatikus a RackForest szolgáltatását javasolta. A cég Linux-alapú webtárhely szolgáltatása megbízható szervereken, gondosan tesztelt szoftverekkel, nagy tapasztalattal rendelkező rendszergazdákkal és képzett ügyfélszolgálattal rendelkezik. Tárhely szervereiken a népszerű, bár nekem semmitmondó cPanel-t használják. A CloudLinux biztosítja a tárhelyek stabilitását úgy, hogy ügyfelenként limitálja a felhasznált erőforrást, így a felhasználók nincsenek hatással a szerveren lévő többi tárhelyre.

Mire már teljesen belekavarodtam a sok informatikai szakzsargonba, Balázs közölte velem, hogy a tárhely bérlés lényege igazából az, hogy megbízhatóbbá és gyorsabbá válik a weboldal. Amennyiben a merevlemez alapú tárolást választjuk a meghajtó tipikusan csak 180 IOPS teljesítményt képes elérni, míg egy szerver szintű SSD 75.000 IOPS-sel töltődik be. Tehát a különbség rendkívül nagy. Az oldalak gyorsasága pedig nem elhanyagolható dolog, mivel a Google a szájtok rangsorolásánál a gyorsaságot is figyelembe veszi. Szóval amennyiben gyorsabb egy honlap, a Google előrébb fogja sorolni, így nagyobb eséllyel kerül be az első tíz találatba, amin kívül mást nem igazán nyitnak meg az internetezők. A sebesebb webshop a bevétel növekedését is elősegíti, hiszen egy felmérés szerint két másodperces késés az egyik oldal betöltődésekor 20 százalékkal is növelheti a kosár eldobását, ami 87 százalékos vevővesztést jelent. Ez pedig egyáltalán nem elhanyagolható tényező.

Balázs elképesztően lelkesen mesélte az online boltjával kapcsolatos informatikai részleteket. A gyorsaság mellett, azt is kiemelete, hogy a tárhely bérlésnek köszönhetően nem fog majd leállni az oldal, megbízhatóan, stabilan fog működni. Korábban többször leállt, mivel a merevlemez mechanikus szerkezet, mozog, hőt termel, azonban az SSD nem így működik. A srác még ezt is tudta überelni, hiszen vidáman közölte, hogy a tárhely szolgáltatás által még környezetkímélőbbé is válik, mivel az SSD mintegy ötször hatékonyabban használja fel az energiát, mint a merevlemezek. 

Nem kétséges, hogy a szakember meggyőzte Balázst a tárhely szolgáltatás fontosságáról. Remélem, hogy valóban ilyen hasznos lesz, mint ahogyan azt az informatikus elmondta.